Cara Mencetak Rekening Koran BCA: Naisha

Mengapa anda perlu mencetak Rekening Korang BCA anda? Terdapat beberapa sebab mengapa anda sebagai pelanggan bank perlu melakukannya. Walau bagaimanapun, tujuan utama adalah untuk mendapatkan bukti transaksi yang telah dijalankan oleh diri sendiri dalam tempoh tertentu. Untuk yang lain, percetakan Rekening Korang juga boleh menyelesaikan keadaan.

Selalunya, apabila pergi ke bank BCA, ada pelanggan yang datang ke meja, memberikan buku simpanan dan mencetak kertas panjang dan ia mengandungi sejarah transaksi yang telah dibuat dengan akaun. Anda juga perlu tahu bahawa dalam percetakan, ia juga dikenakan setiap helaian.

Jika anda tidak mahu dikenakan yuran percetakan yang mahal, cetak Rekening Korang BCA anda dengan kerap. Oleh itu, apabila diperlukan, ia tidak terlalu mahal dalam satu cetakan pada masa yang sama.

Sekarang ini juga percetakan yang agak mudah dan cepat, walaupun anda datang ke pejabat cawangan, tidak perlu menunggu terlalu lama. Semuanya telah dilakukan dengan mesin canggih. Untuk maklumat lanjut, sila baca maklumat terperinci berikut.

Fungsi Rekening Korang Bca Bank

Akhbar itu sendiri berasal dari bahasa Belanda, iaitu courant.  Dalam dunia perbankan, Rekening Korang adalah ringkasan sejarah keseluruhan transaksi kewangan dalam tempoh dalam akaun pelanggan.

Kebanyakan orang pada masa kini membuat transaksi melalui dalam talian dan jarang ke bank cawangan. Mereka lebih suka membuat pemindahan melalui perbankan M, atau mendepositkan wang tunai terus ke mesin ATM terdekat di rumah mereka. Oleh itu, adalah perkara biasa untuk mencetak Rekening Korang BCA .

Tetapi tidakkah mereka mempunyai buku simpanan? Betul, tetapi kerana jarang ada transaksi ke bank, buat buku simpanan kosong. Jika anda memasukkan sejarah transaksi, ia tidak akan mencukupi, jadi Rekening Korang dibuat.

Secara umum, Rekening Korang di bank mempunyai fungsi penting untuk pelanggan yang berbuat demikian, iaitu:

 1. Pertama, ia pasti mencetak Rekening Korang bank BCA kerana mereka ingin melihat sejarah transaksi yang telah dibuat dalam tempoh tertentu, untuk tujuan mengira perbelanjaan, ia juga boleh dilakukan.
 2. Ia juga mungkin untuk memohon visa. Kerana jika anda ingin memohon penciptaan atau pelanjutan visa, anda mesti mempunyai dana untuk tinggal di negara lain. Untuk membuktikannya, dengan sejarah transaksinya itu.
 3. Ia boleh menjadi bukti undang-undang jika terlibat dalam isu-isu yang berkaitan dengan kewangan dalam akaun.
 4. Mengambil bahagian dalam lelongan juga boleh selagi ia dapat membuktikan bahawa dana yang dimiliki cukup mampu mengambil bahagian di dalamnya atau tidak.
 5. Kemudian, anda juga boleh memohon pinjaman. Peminjam tidak mahu kehilangan, jadi syarat pinjaman mesti mengemukakan sejarah transaksi dengan bank. Membuktikan bahawa mereka bekerja dalam pemilikan wang dan dapat mengembalikan dana yang dipinjam mereka.

Keperluan untukMengemukakan Rekening Korang BCA Bercetak

Adalah sangat penting bahawa terdapat cetakan Rekening Korang  bank BCA  untuk tujuan seperti contoh di atas. Tetapi dalam memohon, anda juga perlu memenuhi syarat terlebih dahulu. Bank tidak akan memprosesnya jika kewajipan yang mesti dipenuhi tidak lengkap.

Di bank itu sendiri wang sentiasa berguling, ada yang masuk dan keluar setiap hari. Oleh itu, apabila anda ingin melihat sejarah transaksi untuk tempoh tertentu, ia tidak boleh sewenang-wenangnya walaupun ia adalah akaun anda sendiri.

Oleh itu, apabila terdapat soalan mengenai sama ada percetakan Rekening Korang BCA boleh diwakili atau tidak, jawapannya sudah tentu tidak. Terdapat undang-undang yang mengawal bahawa maklumat pelanggan tidak boleh dibocorkan oleh orang lain walaupun anda adalah keluarga mereka. Ini terpakai apabila anda melakukan percetakan di pejabat bank secara langsung.

Sementara itu, apabila sakit atau ada perkara lain yang tidak boleh ditinggalkan, ia boleh dilakukan secara dalam talian. Jika anda ingin mendapatkan Rekening Korang, sila penuhi syarat-syarat berikut:

 1. Bawa Buku Akaun Asal

Buku akaun asal mesti dibawa apabila ia berada di hadapan meja CS untuk melalui proses mencetak Rekening Korang BCA seterusnya .

 1. Bawa Identiti Anda

Anda boleh membawa kad pengenalan, tetapi yang asal sebagai bukti untuk dipadankan dengan identiti pada buku simpanan. Ia juga boleh dengan lesen memandu atau pasport.

 1. Kad Debit

Ia juga perlu membawa kad debit sebagai bukti pemilikan akaun.

 1. Menyediakan Wang untuk Kos Percetakan

Di atas, telah dijelaskan bahawa akan ada bayaran apabila mencetak Rekening Korang BCA. Secara amnya, ia akan menelan kos Rp. 2,500 sesaham. Jadi, anda perlu membawa wang tunai untuk satu transaksi ini.

Cara Mencetak Rekening Korang di Pejabat Bank Cawangan

Selepas memenuhi semua terma dan syarat, lakukan matlamat utama anda, iaitumencetak Rekening Korang bank BCA. Kali ini, kami akan menunjukkan kepada anda jika anda meminta  bantuan perkhidmatan pelanggan  dari pejabat bank cawangan.

Ini juga merupakan alternatif yang sangat disyorkan untuk anda semasa anda mencetak Rekening Korang BCA buat kali pertama. CS akan memberi anda panduan kemudian, atau anda boleh berunding apabila tujuan mencetaknya adalah untuk mendapatkan pinjaman dari bank BCA.

Sila ikuti langkah-langkah ini supaya kemudian anda juga tidak keliru apabila anda sudah berada di bank cawangan serantau:

 1. Pertama, sudah pasti anda mesti terlebih dahulu datang ke pejabat cawangan di sekitar kediaman.
 2. Ambil nombor giliran perkhidmatan pelanggan dan tunggu nombor anda dipanggil.
 3. Cukup beritahu CS bahawa anda ingin mencetak Rekening Korang BCA. Serta menyebutkan mutasi yang ingin kau cetak. Sebagai contoh, 2 bulan terakhir.
 4. Hantar semua dokumen yang diperlukan yang telah kami sebutkan di atas sebelum ini.
 5. Dan akhirnya, tunggu sehingga ia dicetak dan diterima. Jangan lupa untuk membayar yuran percetakan.

Langkah-langkah untuk Mencetak Rekening Korang Bca Bank Melalui Dalam Talian

Pada masa kini, ramai orang tidak mempunyai masa untuk datang ke pejabat cawangan hanya untuk mencetak Rekening Korang. Sementara itu, jika anda ingin mempunyai Rekening Korang, anda tidak boleh diwakili walaupun penjaga adalah keluarga.

Oleh itu, cara terbaik adalah menggunakan alternatif mencetak Rekening Korang BCA dalam talian.

Untuk dapat mencetak dalam talian, anda hanya memerlukan telefon pintar dan telah didaftarkan dengan I-perbankan BCA dan memuat turun aplikasi mudah alih BCA. Kaedah ini juga agak kos efektif kerana tidak ada kos cetakan apabila anda mempunyai pencetak di rumah.

Pendaftaran boleh dilakukan di CS apabila pergi ke pejabat cawangan. Berikut adalah langkah-langkah semasa mencetaknya dalam talian:

 1. Buka aplikasi BCA Mobile dan pilih KlikBCA
 2. Masukkan ID pengguna dan juga PIN I-perbankan yang anda miliki.
 3. Pilih terus menu e-Penyata, kemudian tentukan tempoh sejarah transaksi yang akan dicetak.
 4. Klik terus muat turun dan tunggu sebentar. Kemudian fail akan berada dalam bentuk PDF dan boleh dicetak terus melalui peranti pencetak yang anda ada.

Anda juga boleh mencetaknya di tempat fotokopi. Peruntukan kertas tidak ada, tetapi pada paparan ia mesti sesuai dan tiada apa yang dipotong sehingga ia kelihatan kurang jelas.

Ingatlah untuk tidak melakukannya sendiri dalam talian apabila anda belum memahaminya. Bagi pelanggan yang belum mendaftar dengan M-Banking atau i-banking, adalah idea yang baik untuk datang ke pejabat cawangan untuk memudahkan mencetak Rekening Korang BCA dan hanya perlu membayar  yuran cetakan, ia dilakukan dengan segera. Cari masa yang paling sesuai untuk datang.

Selengkapnya